C-341 Adviseur particulierensector verlichting woning en tuin

Hoe gaat het ook alweer?
Mensen verhuizen naar een nieuw huis, schaffen een ander meubilair aan in de huiskamer, een nieuwe keuken, willen recreëren en relaxen in bad, plannen alles tot in de details maar komen op tijd op het idee “wat doen we dan met de verlichting?” Er wordt vanuit de overheid geadviseerd bv. spaarlampen en LED lampen te gebruiken,want die zijn beter voor het milieu, maar past dat wel in het interieur, in de bestaande armaturen of moeten we andere aanschaffen, hoe is het dan met de sfeer, verandert die?

Ander voorbeeld:
In een buurt wordt nog als vaak ingeslopen of ingebroken. Kan men met licht eventueel
maatregelen bereiken dat men de dievengilde afschrikt?

Tuinverlichting:
Mensen zitten in de zomer ook in de avonduren graag in hun tuin, een wandarmatuur of een bal boven de keukendeur levert weinig sfeer, zijn er ideeën om de tuinen,met al hun struiken,bomen, bloemen en vijvers op te fleuren met gekleurde LED’s eventueel zonder bekabeling,dus op zonnepanelen?

De deelnemers aan deze cursus maken kennis met basistechniek van licht en verlichting voor woning en tuinverlichting, decoratieve buitenverlichting en het aanlichten van gebouwen en objecten.
Doel van deze cursus is de deelnemers kennis te laten maken hoe een lichtplan voor huizen van particulieren en hun tuin worden ontwikkelt.

Doelgroep

Winkeliers, binnenhuisarchitecten of tuinontwerpers welke vakkundige en creatieve adviezen aan particulieren willen geven.

Doel

Na het volgen van deze cursus:

  • Kunnen de cursisten vakkundig in spelen op verzoeken van mensen die het beu zijn dat de aannemer van hun nieuw huis alleen centraaldozen in het plafond projecteert, dat terwijl de zithoek, de eethoek of de speel of werkhoek langs een gevel zit waardoor geen armatuur daar kan worden aangebracht. In dat geval bied bv. domotica een oplossing?
  • Adviseren de cursisten huiseigenaren in toepassing van onderwaterverlichting die bv. een vijver of zwembad in hun tuin willen aanleggen. Het aanlichten van portalen, zuilen, bomen, struiken en gevelstructuren behoort tot het leertraject.
  • Heeft u uw kennis in licht- en verlichting binnen de sectoren verlichten van woningen, villa’s en tuinen, veiligheidsverlichting, terreinverlichting en verlichting voor camera bewakingsystemen, het aanlichten van gebouwen en objecten, dusdanig verhoogt uw kennis dat u beter kunt omgaan met vaktermen, met fabrikanten kunt praten over exacte invulling van licht- en verlichtingsproducten en lichtaspecten, lichtkleur, theatraal verlichten, specifieke kennis in lichtsystemen, keuze uitgangspunten, beveiligingsverlichting, accentverlichting, domotica besturingssystemen, etc..
  • Bij nieuwbouw of renovatie kunt u met de architect, aannemer of elektricien meepraten, adviserend optreden en toelichting verstrekken over inhoudelijke projectgegevens van lichtconcepten binnen de woningverlichting.

Inhoud

Verlichting in woningen en tuinen

Woningen
Welke soort verlichting moet in welk vertrek worden geprojecteerd?
Keuzes maken in flexibiliteit van woninginrichting ten aanzien van verlichting.
Armaturen (gevel, entree, hal, trap,huiskamer, keuken,werkkamer,slaapkamer, kinderkamer, kelder, zolder en garage), elektrische veiligheid, montagemogelijkheden (inbouw/opbouw)
Lampen (gloeilampen, halogeenlampen, (compact)fluorescentie, LED’s), soort lichtuitstraling (punt, smal, normaal, breed)
Randapparatuur (transformatoren, voorschakelapparaten, drivers)
Schakel/dimmogelijkheden (uit/wissel/serie/kruisschakelingen, welke dimmers voor welke lampsoort)
Het lichtadvies (ruimtegeometrie, reflectiefactoren, kleuren, keuze inbouw of opbouw, verlaagd plafond, spanningsrail, koofverlichting), lichtniveaus per ruimte (leeftijd gerelateerd, handwerk, werklicht)
Veiligheidsverlichting (schrikverlichting, soort lichtbronnen, ruimtelijk werkende sensoren, ontwerpspecificatie,waar op te letten)
Verlichte huisnummers of naamborden, lichtniveau bij camerabewaking
Energiebesparing verlichting

Tuin
Veiligheid staat voorop vanwege vochtige omgeving, bekabeling in de grond, soort bekabeling etc.
Armaturen(IP waardering, gevel, paal, keuze wel dan niet fundament, aarding, zonnepanelen en accu’s als stroomvoorziening)
Lampen (gloeilampen, halogeenlampen, gasontladingslampen[SOX], compact fluorescentie, LED’s)
Besturing door middel van sensoren (valkuilen, basisregels, montagehoogte, bewakingsbereik)
Verlichting voor decoratieve omgevingen en het belichten van gebouwen en objecten
(principes voor aanlichten van gebouwen gevels en objecten, soort armaturen, montagemogelijkheden, lichtkleuren, regelsystemen, lichthinder in het kader van AMvB richtlijnen etc.

Aanpak

Door theorie met praktijkvoorbeelden te combineren krijgt u kennis en kunde aangereikt om als adviseur met betrekking tot verlichting binnen de woningbouw voor particulieren een toegevoegde waarde te leveren.

2 Dagdelen:

Ochtend deel
Basiskennis licht verlichting voor woningen + case

Middag deel
Het lichtadvies tot en met energiebesparing + huiswerk case
Tuinverlichting

Gewenste voorkennis

MBO-niveau of gelijkwaardig

Onze opdrachtgevers zijn o.a.