C-329 3-daagse training “DIALux evo 8.0 binnenverlichting”

Omgaan met lichtsimulatie en lichtberekeningen op de pc

Software DIALux EVO door planners voor planners.

Uw voordelen op een rijtje:
## Simpel, doeltreffend en professioneel licht planning
## Laatste armatuur gegevens van toonaangevende fabrikanten in de wereld
## Laatste state of the art software altijd gratis beschikbaar
## Energy evaluatie bij de daling van een hoed
## Gekleurde licht scènes met LED of andere kleur veranderende armaturen
## Ontwerpen van gehele gebouwen, waaronder buiten ruimtes


DIALux.
De vrije en volledige software ontwikkeld door ons voor de professionele licht planning staat open voor armaturen van alle fabrikanten.
Een software door planners voor planners. Gebruikt door vele honderdduizenden lichtplanners en ontwerpers wereldwijd. En hun aantal groeit van dag tot dag.
Creëer je eigen virtuele werelden eenvoudig en intuïtief met DIALux. Documenteer uw resultaten in adembenemende, fotorealistische visualisaties.

Delight klanten met daglicht ontwerpen en kunstmatige verlichting door middel van scenario’s, waarmee ze kunnen visualiseren met lopende camera verloop.
Vertrouw op de CAD-gegevens van andere programma architectuur en wederuitvoer eenvoudig je bestanden. Of gebruik een 3D-modellen van het internet – het is kinderspel.
Terwijl u van plan bent creatief een visualisatie te vervaardigen, DIALux deterministische mijnen de energie die je licht oplossing vereist en ondersteunt u bij het naleven van de nationale en internationale regelgeving.

DIALux wordt ontwikkeld door een team van een bezetting van 20 programmeurs.
U kunt ontwerpen met DIALux met de armaturen van de toonaangevende fabrikanten in de wereld en dus de grootst mogelijke vrijheid in het ontwerpproces.
En de lijst van internationale partnerbedrijven wordt steeds langer en langer.
Werken met DIALux.

U en uw projecten verdienen. DIALux is gratis en kan worden gedownload van onze website in vele talen.

Een onderdeel van een goed lichtontwerp  is het maken van het lichtontwerp met een lichtberekening – als dan niet met een computer-.
Hiermee worden verlichtingssterkten berekend, gevisualiseerd en beoordeeld of het geheel voldoet aan de gestelde eisen.

Van idee tot realisatie berekening

Op basis van de eisen van de opdrachtgever, dan wel vanuit de regelgeving  zijn de verschillende lichtniveaus aangegeven.
Nadat de keuze van lichtbronnen en armaturen zijn bepaald, als ook de plaatsen ervan, kan met de lichtberekening per ruimte worden gestart.

Het betekent echter niet, dat door het toepassen en gebruiken van een dergelijk programma, de gebruiker van dergelijk programma ook een (ervaren) lichtontwerper is.
Feitelijk moet de gebruiker van dergelijke programma’s in voldoende mate kennis hebben van de basiskennis verlichting.

Dus ook moet weten hoe om te gaan met de aanbevelingen en normen en het toepassen ervan, ontwerpkennis moet hebben van ruimten en werkplekken en vooral kennis en kunde moet hebben van toe te passen lichtbronnen in relatie tot de lichtuitstraling karakteristieken en weten welk soort, type armatuur op welke plek tot de meest energie-efficiënte resultaten kan komen.

Met de resultaten van de lichtberekeningen kan men direct vaststellen (zien) of het lichtontwerp voldoet aan de gestelde eisen.

Het resultaat van de berekening  kan desgewenst in AutoCAD-formaat worden aangeleverd, zodat dit direct geïmporteerd kan worden in de ontwerptekening.

Uitgaand van de afspraak tussen NSVV en NLA met de initialisatie van gedragscode voor lichtberekeningen kan worden gesteld, dat de kwaliteit van lichtberekeningen inclusief een rapportage, met armatuurspecificaties, doorsnedentekeningen, meetvlakken met iso-lijnen en een eenvoudige 3D-visualisatie zal verbeteren en ook door de opdrachtgever beter interpreteer-en leesbaar zal worden.

De nieuwste lichtberekeningsprogramma werken met een software concept, waarbij meerdere ontwerpplatvormen, te weten ruimte, gebouw, meerdere bouwlagen, gestapeld kunnen worden.
De bewerkingsmodus wordt onderverdeeld in ”bouwkundige constructie, lichtberekening, en documentatie”.

De berekeningssoftware is gecompleteerd met een controlecentrum voor actuele normen voor verlichting en een permanente digitale verbinding naar Online forum van de desbetreffende aanbieders.

De import- en exportfunctie van 2 dimensionele Autocad tekeningen is verder verbeterd en geschikt gemaakt om in de toekomst ook 3 dimensionale tekeningen te kunnen bewerken. Het uitprinten is niet meer gedicteerd door de software maar is aangepast aan de mogelijkheden van de plotter of printer tot formaat A0.

Meutzner Licht Opleidingen is officieel netwerk trainer van DIAL GmbH te Ludenscheid.
Wij hebben een officiële licentie waardoor wij in Nederland alle DIALux evo trainingen mogen uitdragen.

U ontvangt van ons bij het volgen van een DIALux evo training een officieel certificaat van DIAL zelf en daarnaast nog een certificaat van Meutzner Licht Opleidingen.

Doelgroep

U bent werkzaam in de installatiebranche, technische groothandel, binnenhuisarchitectuur, technische dienstverlening, lichtbranche of bij een adviesbureau en wilt meer rendement uit het klanten- en fabrikantencontacten halen door middel van een betere presentatietechniek of lichtsimulatie.

Als specialist voor lichtontwerpen kunt u werken met een lichtberekeningsprogramma (b.v. DIALux).
Met de opgedane kennis van licht en verlichting kunt u in de praktijk beter scoren en de opdrachtgever overtuigenvan een goed lichtplan.

Doel

Na het volgen van deze cursus:

 • Heeft u uw kennis in het ontwerpen met de pc van licht- en verlichtingsprojecten. U verhoogt uw kennisniveau zodat u beter kunt omgaan met lichtontwerpen, vanuit het internet armatuurgegevens kunt ophalen en plaatsen in uw eigen database voor lichtberekeningen, met fabrikanten kunnen praten over exacte invulling van licht- en verlichtingsproducten in de diverse projecten en besturingen;
 • het aanlichten van objecten en gebouwen;
 • projecteren van een eenvoudig ontwerp voor verlichting etc. en kunt projecteren met behulp van DIALux.
 • Na uw klant toe kunt u adviserend optreden en toelichting verstrekken over inhoudelijke projectgegevens van verlichting en lichtbronnen met betrekking tot lichttechnische eisen en het voorkomen van verblinding.
 • Kennis heeft van de norm NEN-EN 12464-1 (2011).
 • Lichtberekeningen kunt maken met invulling van interieur en exterieur binnen de mogelijkheden van DIALux evo
 • Invulling kunnen geven aan klantenwensen betreffende verlichtingstudies en uitkomsten
 • U bent in staat uw opdrachtgever dusdanig te adviseren dat hij een verlichting aanschaft die voldoet aan een goede prijs/prestatieverhouding

Inhoud

De onderstaande onderwerpen komen aan de orde:

 • Casus verlichting in kantoren (licht- en regelsystemen, armaturen, norm, specifieke eisen etc.)
 • Casus verlichting in de industrie en melkveestallen (invulling van vraagstukken verlichting in de industrie, hoge hallen, soort en mogelijke toepassingen armaturen, norm, inrichting stellingen industriële hallen, paden met vorkheftrucks etc.)
 • Casus winkel verlichting (Retail verlichting, uitlichten van producten, licht- en regelsystemen, armaturen, norm, specifieke eisen etc.)

Aanpak

Door theorie en praktijk te combineren krijgt u kennis en kunde aangereikt om als deskundige met betrekking verlichting binnen uw bedrijf een toegevoegde waarde te verwerven.
Er zijn een aantal les laptops aanwezig voor het werk/ leertraject. Indien gewenst kunt u ook uw eigen laptop meenemen voor deze cursus met 6 dagdelen.

Gewenste voorkennis

MBO-niveau 3 elektrotechniek of gelijkwaardig

Onze opdrachtgevers zijn o.a.