C-313 2-daagse training “Hoe beoordeel ik een lichtontwerp met armaturen, tekeningen en lichtberekeningen van derden?”

Hoe beoordeel ik een lichtontwerp met armaturen, tekeningen en lichtberekeningen van derden?

De deelnemers aan deze cursus maken kennis met alle basiskennis die u nodig hebt om een goed lichtadvies te kunnen beoordelen of te controleren. Waarom, in de praktijk worden veelal lichtberekeningen vervaardigt, welke de foutieve berekeningsparameters bevatten zoals bijvoorbeeld:

 • Invulling (als het bestek de NEN-EN 12464-1 of -2 benoemd) behoren alle termen en begrippen, vanaf 2011 in de lichtplannen vervaardigt te zijn. In de praktijk zijn dat de volgende uitgangspunten, NEN-EN 12464-1 of -2, IEC97-2005, alleen verlichting waar het nodig is (visuele werktaken).
 • Werkplek hoogte wordt vaak weergegeven als 75 cm, bij nieuwbouw is dat niet correct.
 • De MF oftewel de onderhoudsfactor wordt veelvuldig op een foutieve manier weergegeven in het lichtplan. Hierdoor komen de verlichtingssterkte hoger uit in het lichtplan dan bij de oplevering, voorkom dit.
 • Vaak staan de IES-files of LTD-files als je deze data importeert niet goed, fout fabrikant, let hierbij goed op, lamptype staat vaak FL of lage natrium terwijl we echter een LED armatuur importeren. Tevens staat de CRI altijd op 100%, dit moet gecorrigeerd worden.
 • Wettelijke verplichting voor alle leveranciers, wet Eco Design, afgifte van een LM-79 rapport of LM-80 of gelijkwaardig TM21 of ENEC+. Indien bovengenoemde dit niet kan overleggen, wees voorzichtig  om zaken mee te doen met partijen welke deze niet kunnen overleggen.
 • U krijgt alle tips en tricks mee om deze niet goed vervaardigde lichtberekeningen te controleren en eventueel terugkoppeling te geven zodat de derden partij het lichtplan aanpast of dat u zelf dit op zich neemt.
 • U leert 1 dag basiskennis DIALux evo 8.0 om derden plannen te corrigeren, want bij oplevering komen er problemen!

Door deze kennis zult u een gemotiveerd voorstel aan uw klant of opdrachtgever kunnen leveren.

Doelgroep

U bent werkzaam als leidinggevend monteur, werkvoorbereider, technicus of projectleider in de installatiesector, of u bent lichtontwerper van een groothandel of fabrikant c.q. producent, en wilt meer rendement uit het klanten- en fabrikantencontacten halen teneinde als vertrouwenspersoon te worden gezien binnen uw vak.

VOOR IEDERE PROFFESSIONAL DIE MEER WILT WETEN OVER LICHT EN VERLICHTING!

Doel

Na het volgen van deze cursus:

 • Heeft u uw kennis beoordelen van lichtberekeningen van derden partijen. De kennis is dusdanig verhoogt dat u beter kunt omgaan met vaktermen, met fabrikanten kunt praten over exacte invulling van licht- en verlichtingsproducten, lichtkleur, theatraal verlichten, specifieke kennis in lichtsystemen, keuze uitgangspunten armaturen en de juiste adviezen kan geven aan de hand van een lichtberekening. Zo voorkom je uit eindelijk valkuilen bij de oplevering.

 

Inhoud

VOOR IEDERE PROFFESSIONAL DIE MEER WILT WETEN OVER LICHT EN VERLICHTING

 • Dag 1:
  Hoe beoordeel in een lichtberekening van derden
  Termen en begrippen NEN-EN 12464-1
 • Wetgeving- en regelgeving, normen led-verlichting
  CIE-publication No. 97.2 (2005)
 • IEC-prestatienormen L, B, C en F-factor led-verlichting
 • Berekenen van de gebruiksduur van een verlichtingsinstallatie in plaats van levensduur
 • De Behoudsfactor: “Reserve “tegen de veroudering van verlichting, lichtbron, armatuur, ruimte en uitval

Dag 2:
Hoe beoordeel in een lichtberekening van derden

 • Juiste afstemming led-componenten, herken goede en slechte kwaliteit
  Vervaardig je eigen database per branche, welke armaturen zijn wel of niet geschikt voor een toepassing
 • IEC-prestatienormen L, B, C en F-factor led-verlichtingLMF wordt bepaald door aard, toepassing en onderhoudsinterval
 • Een uitgebreid onderhoudsschema opstellen voor uw klant, u heeft toegevoegde waarde en u onderscheid zichzelf in de verlichtingsmarkt.

 

Aanpak

Door theorie en praktijk te combineren krijgt u kennis en kunde aangereikt om als deskundige met betrekking verlichting binnen uw bedrijf een toegevoegde waarde te verwerven. Er wordt gewerkt met Pouwerpoint (theorie) en met les laptop (praktijk).

Gewenste voorkennis

MBO-niveau elektrotechniek of gelijkwaardig en ervaring met lichtberekeningen (ontvangen van lichtberekeningen van derden).

Onze opdrachtgevers zijn o.a.