C-313 Lichtontwerper en/of lichtadviseur shoplighting/winkelverlichting

De deelnemers aan deze cursus maken kennis met vier specifieke lichtapplicaties in de winkelverlichting en leren de specifieke basis vaardigheden en samenhangen van licht en verlichting binnen het ontwerpen van diverse winkels zoals supermarkten, kledingswinkels, slagers, bakker, apotheken en warenhuizen. De verlichting in een winkel is een van de meest belangrijke aspecten binnen het ontwerp van uw winkel. Met de verlichting wordt sfeer bepaald en kan het koopgedrag worden beïnvloed. Zelfs gewenste looproutes binnen uw winkel kunnen met behulp van licht worden bereikt. Om een klant een winkel te laten bezoeken door middel van winkel en etalage verlichting, zijn er een aantal punten waarmee rekening gehouden moet worden: Wij leren u deze belangrijke aspecten om een correct en gedegen advies of lichtplan te vervaardigen voor uw klant. Doel van deze cursus is de deelnemers lichtinstallaties te laten ontwerpen voor de diverse winkelomgevingen, welke allemaal specifieke kenmerken beschikken.

Doelgroep

U bent werkzaam als leidinggevend monteur, werkvoorbereider, technicus of projectleider in de installatiesector, of u bent lichtontwerper van een groothandel of fabrikant c.q. producent, en wilt meer rendement uit het klanten- en fabrikantencontacten halen teneinde als vertrouwenspersoon te worden gezien binnen uw vak.

U werkt voornamelijk in de omgeving van detailhandel, installeert en ontwerpt binnen deze omgeving de verlichting, dan verhoogt deze cursus uw kennisniveau op het gebied van licht, verlichting en het scoren van aantrekkelijke winkelverlichting.

Doel

Na het volgen van deze cursus:

  • Heeft u uw kennis in licht- en verlichting binnen de sectoren detailhandel dusdanig verhoogt dat u beter kunt omgaan met vaktermen, met fabrikanten kunt praten over exacte invulling van licht- en verlichtingsproducten, lichtkleur, theatraal verlichten, specifieke kennis in lichtsystemen, keuze uitgangspunten, besturingsystemen, nood- en vluchtwegverlichting etc..
  • Heeft u kennis b.v. in het belichten van etalages, het opzetten van een lichtplan voor een boetiek, verlichten van een glazen vitrine, of misschien het schaduwloos belichten van een vrijstaande kledingrek stelling?
  • Na uw klanten toe kunt u adviserend optreden en toelichting verstrekken over inhoudelijke projectgegevens van lichtconcepten binnen de detailhandel betreffende kunstmatige verlichting en beoordeling en advisering van wel dan niet gekleurde lichtbronnen.
  • Kennis heeft van alle normen die betrekking hebben op verlichting en energiebesparing in de genoemde sector.
  • Invulling kunnen geven aan klantenwensen betreffende verlichtingstudies en uitkomsten
  • U bent in staat uw opdrachtgever dusdanig te adviseren dat hij een doelmatige verlichting aanschaft die voldoet aan een goede prijs/prestatieverhouding en prestatie eisen aangaande energiebesparing (W/m2).

Inhoud

Applicatie verlichting in winkels en warenhuizen (entree, etalage, aandacht trekken, verlichtingssoorten, daglicht- en kunstlicht mogelijk combineren, verlichting in vitrines etc.)

Toelichting op toepasbare lichtbronnen, armaturen en besturingen. Selectie van inbouw- en opbouwarmaturen, verkleuring van producten door licht (etalage), voorkomen van spiegeling etalageruiten, Spelen met licht en schaduw in boetieks, spanningsrail en besturingen via deze rails, nood- en vluchtwegverlichting e.d.

Na het theoretische deel maakt u in DIALux evo 4 een ontwerp van een licht- en noodverlichtingsplan voor winkel, welke we dan klassikaal behandelen.

Aanpak

Door theorie en praktijk te combineren krijgt u kennis en kunde aangereikt om als deskundige met betrekking verlichting binnen uw bedrijf een toegevoegde waarde te verwerven. Er wordt gewerkt met Pouwerpoint (theorie) en met les laptop (praktijk).

Gewenste voorkennis

MBO-niveau elektrotechniek of gelijkwaardig

Onze opdrachtgevers zijn o.a.