C-337 DIALux EVO 8.0 Noodverlichting

Omgaan met lichtsimulatie en lichtberekeningen op de pc

Het bekende lichtberekeningsprogramma DIALux wordt wereldwijd door lichtontwerpers in 189 landen toegepast.
In 2012 is door DIAL op de Light & Building een nieuwe berekeningssoftware DIALux evo gepresenteerd.
Hierdoor is de mogelijkheid gecreëerd in plaats enkel op ruimteniveau complete gebouwen inclusief buiteninstallaties te ontwerpen.

DIALux EVO werkt op een compleet nieuw software concept met meerdere ontwerpplatvormen, te weten ruimte, gebouw, meerdere bouwlagen gestapeld en buitenruimte.
De bewerkingsmodus wordt onderverdeeld in ”bouwkundige constructie, lichtberekening, berekenen en documentatie”.

De berekeningssoftware is gecompleteerd met een controlecentrum voor actuele normen voor verlichting en een permanente digitale verbinding naar het DIALux Online forum. De import- en exportfunctie van 2 dimensionele dwg tekeningen is verder verbeterd en geschikt gemaakt om in de toekomst ook 3 dimensionale tekeningen te kunnen bewerken. Het uitprinten is niet meer gedicteerd door de software maar is aangepast aan de mogelijkheden van de plotter of printer tot formaat A0.

Zoals nu bekend gemaakt door DIAL zal DIALux 4.12 eind 2016 geen ondersteuning meer verkrijgen van uit Lüdenscheid en zal men alleen verder gaan met DIALux EVO. Momenteel werken 2 personen nog aan de instandhouding van DIALux en boven de 20 medewerkers van DIAL aan de perfectionering van EVO.

Doelgroep

U bent een gebruiker van DIALux evo en wilt overgaan en werken met DIALux EVO noodverlichting. U hebt al pogingen gedaan om met het nieuwe programma kennis te maken maar constateert dat de structuur volkomen anders in elkaar zit. Ook het volgen van de korte filmpjes op YouTube levert niet de gewenste kennis kwaliteit.
U wilt al u kennis overbrengen naar het nieuwe EVO om u opdrachtgevers optimaal met lichtsimulatie en berekeningen van dienst te kunnen zijn.

Daarnaast is de NLA, NSVV en KIEN bezig de “lichtberekenaar” in de toekomst te certificeren, een kans voor u om hierop in te springen om aan deze kwaliteitslevel te voldoen.

Doel

Na het volgen van deze cursus:

  • Weet u waarom EVO voor lichtsimulatie een doelmatig lichtberekeningsprogramma is.
  • Leert u op welke wijze DIALux EVO functioneert, welke functietoetsen en vooral welke volgorde van ontwerplabels u moet werken.
  • U heeft kennis in het ontwerpen op de pc of laptop van noodverlichting. U verhoogt uw kennisniveau zodat u beter kunt omgaan met lichtontwerpen, vanuit het internet armatuurgegevens kunt ophalen en plaatsen in uw eigen database voor lichtberekeningen, met fabrikanten kunnen praten over exacte invulling van licht- en verlichtingsproducten in de diverse projecten en besturingen;
  • projecteren van een eenvoudig noodverlichtingsontwerp.
  • Invulling kunnen geven aan klantenwensen betreffende verlichtingstudies en uitkomsten
  • U bent in staat uw opdrachtgever dusdanig te adviseren dat hij een verlichting aanschaft die voldoet aan een goede prijs/prestatieverhouding

Inhoud

De onderstaande onderwerpen komen aan de orde:

  • Kennis maken met de bedieningssoftware DIALux EVO, uitleg functionaliteit en basisontwerp kennis projecteren met de ontwerpmodus bouwkundige constructie, lichtberekening, berekenen en documentatie”

Aanpak

Door theorie en praktijk te combineren krijgt u kennis en kunde aangereikt om als deskundige met betrekking eenvoudig een straatprofiel te berekenen. Dat geeft binnen uw bedrijf een toegevoegde waarde.
Er zijn een aantal les laptops aanwezig voor het werk/ leertraject. Indien gewenst kunt u ook uw eigen laptop meenemen voor deze cursus.

Gewenste voorkennis

Gebruiker van DIALux EVO

Onze opdrachtgevers zijn o.a.